Csoportok  és workshopok - Feldmár Intézet

"Ha kémiai elemekről van szó, nem tételezzük föl, hogy azért egyesülnének, mert szeretik egymást. Az atomok, ha hasadnak, nem gyűlöletből teszik. Csakis az embert vezérli a szeretet és a gyűlölet, ez határozza meg, hogy védekezünk-e egymás ellen, vagy támadunk, esetleg jól érezzük-e magunkat együtt." (R.D. Laing)


"Nem érdemelsz bizalmat,
ha túl-sokat ígérsz.
Ahol sok a könnyű,
ott sok a nehéz."
/Lao-ce, ford. Weöres Sándor/

A legtöbben jóval előbb megállunk, még mielőtt elérnénk a másik határáig. És a legtöbben szégyenlősek vagyunk, hogy kimondjuk, hol vannak a saját határaink, ezzel meghívva másokat, hogy átlépjék azokat. E kettő miatt legtöbbünk soha nem tapasztalja meg az igazi intimitást, a bizalmat, és a szeretetet.Mi történhet, ha úgy lépünk kapcsolatba egymással, hogy senkinek sem kell visszafognia magát? Ezen a workshopon gondosan feltárjuk ennek a lehetőségnek a határait. Hogy mindezt a biztonság és a bizalom légkörében tehessük, minden résztvevőt arra kérünk, ígérjen meg két dolgot: 1) mondja azt, hogy "STOP!", amikor kellemetlenül érzi magát attól, ami éppen történik, és 2) azonnal hagyja abba, amit éppen csinál, amikor valaki más azt mondja: "STOP!".

"Amíg az anyánk méhében vagyunk, addig nem kell enni. Az olyan, mintha nem heti vagy havi fizetést kapnánk, hanem állandóan van jövedelem a köldökzsinóron keresztül. Állandóan kapunk oxigént, nem kell enni. Állandóan kapunk ételt, nem kell enni. Nincsenek, hézagok, nem kell várni. Születés után azt sem tudjunk, mit csináljunk. Egyszerre csak nincsen jövedelem. Nem tudjuk, hogy hogyan fogunk lélegezni, és nem tudjuk, hogy hol fogunk enni. Az angol nyelvben a düh és az éhség nagyon hasonló: anger-hunger. Az első élmény, amikor a gyerek éhes, akkor szerintem dühös. Mert addig, amíg először nem éhes, addig nem is tudta, hogy olyan érzés van. A gyerek nem éhes az anyja méhében. A gyerek csak a köldökzsinór elvágása után lesz éhes. Szóval szerintem az éhség és a düh nagyon össze van kötve. Aki éhes, az dühös. És vannak, akik azért esznek, hogy ne legyenek dühösek." FA

Az evés, az érzelmek, és a kettő metszete a téma az online tanulócsoportunkban:

  1. az étkezési és az érzelmi éhség megkülönböztetése
  2.  az érzelmi evés jelensége a negatív érzelmek kezelésének stratégiái
  3. törekvés az önelfogadásra
  4. az étkezési szokások változtatása + ennek akadályai
  5. divatdiéták kontra "intuitív étkezés"praktikus tanácsok étrendünk tervezéséhez 

"Az Agamben (ma is élő olasz filozófus) szerint mindannyian egy géniuszt kapunk a születésünk után. Amint megszülettél, egy őrangyal szegődik hozzád. Ennek az angyalnak van valami dolga a Földön. De mert ő nem materiális, szüksége van rád, hogy elvégezd a feladatát. Ha azt csinálod, amit a géniuszod akar, akkor minden rendben van. De a géniuszod kínozni fog, ha elfelejted, hogy mi a dolgod. Ha nem szolgálod , akkor a géniuszodnak nincs mit tennie: sanyargatni fog, hogy ébredj már fel és csináld a dolgát." FA


"Ami széttört, azt összeillesztheted, és amikor megteszed, ne rejtsd el a törékenységet, mert a látszólagos törékenységből lesz a látható erő." (Thomas Navarro)

A kincugi filozófiája szerint egy tárgy értékét részben a története adja, és ha baleset éri, azt nem eltitkolni kell, hanem kihangsúlyozni, hogy túlélt egy komoly traumát. A kincugi a törött kerámia javításának ősi japán művészete, amelyben a mester arannyal vagy ezüsttel forrasztja össze a törésvonalak mentén a cserepeket, ekképpen kiemelve a munka fontosságát. A két alkalmas csoporton Tomás Navarro pszichológus könyvét vesszük alapul, aki a kincugimesterek filozófiáját használva arra tanít, miként küzdhetjük le a nehézségeket, és gyógyíthatjuk be lelki sebeinket. 


KORÁBBAN FUTÓ WORKSHOPOK